Jdi na obsah Jdi na menu
 

Články o útulku

29. 11. 2012

20.října 2012

Psí solidarita aneb 7. ročník sportovně zábavného odpoledne HAPPY DOG DAY

V sobotu 6.10.2012 se v areálu jezdecké stáje manželů Svrčinových uskutečnil již 7. ročník sportovně zábavného odpoledne pro psy a jejich pány HAPPY DOG DAY 2012. Akci pořádala místní organizace Ligy na ochranu zvířat ČR, Psí škola NOVARO a Kynologický klub Hodonín. Počasí nám vyšlo na jedničku.

Díky sponzorům obdrželi účastníci velmi hodnotné ceny,od krmiva pro psy až po dobré víno.

Tento rok dorazil rekordní počet startujících, vydali jsme 71 startovních  čísel a protože některým milovníkům psů jeden nestačí, měli jsme možnost vidět více než 80 psích krasavců.

Výstava psů byla jako každý rok rozdělena na psy poznatelných plemen a křížence. Bylo na co koukat! Borderkolie, kolie, mops, stafordšírský bulteriér,  špringršpaněl, pinč, francouzský buldoček, italský chrtík (ten dokonce zpíval), akita-inu, yorkšírský teriér, německá doga, boxer, německý ovčák, knírač, australský honácký pes a nakonec vítěz celého odpoledne Ši-tzu. Viděli jsem dokonce tři česká národní plemena, českého strakatého psa, chodského psa a malého nebojsu pražského krysaříka.

Viděli jsme nádherné křížence, v kondici, milované svými pány a milující své pány.

Viděli jsme ukázky agility a tance se psem, pobavil a ohromil nás Pes Šikulka a fandili jsem při překážkové dráze. Masky v soutěži Podoba pána a psa museli dát soutěžícím hodně práce.

Celý výtěžek akce cca 5.000,- Kč byl použit na provoz útulku pro kočky a psy ve Bzenci.

Ano, čtete dobře, psy svou účastí podpořili také své odvěké nepřátele, kočky. To je ukázka solidarity, ze které bychom si všichni měli vzít příklad.

Děkujeme všem, kteří se na organizaci akce podíleli, všem účastníkům a jejich miláčkům a v neposlední řadě sponzorům: KSK BONO, MARTY PLUS, spol. s r.o., WASCO, Calibra, chovatelské potřeby Psí svět Bzenec, Psí škola NOVARO, Stavebniny Hapla, M.A. BOHEMIA a další. Děkujeme manželům Svrčinovým za to, že nám každý rok půjčují areál a ozvučení.

Těšíme se na další ročník a také Vás tímto všechny zveme.

Radka Hájková, předsedkyně

 ________________________________________________________________________

 

20.října 2012

Zprávy z útulku pro opuštěná zvířata ve Bzenci

Blíží se zima a to je v útulku vždy čas příprav na zhoršené podmínky. Kočky už to u nás mají už pár let pohodlné, vytápěné místnosti, venkovní voliéry, prostě luxus.

Hůř jsou na tom naši psy. Se zařizováním útulku pro ně je větší práce a také jsme začali později. Do toho nám zasáhla krize a konec toku peněz od větších sponzorů. Letošní zima bude v psím útulku veselejší díky zakoupené chatce, která slouží jako sklad krmiva, přípravna krmení a také jako útočiště pro malé a choulostivější psy. V současné době disponujeme šesti kotci, které mají zateplené boudy, jedním karanténním kotcem, který se nachází naopustena_zvirata1.jpg náměstí u kočičího útulku a jedním provizorním kotcem, který není vhodný pro dlouhodobější ustájení psa. Kapacitu útulku je 25 koček a 6 psů. Nyní se staráme o 30 koček a 9 psů.

V době kdy nemrzne, máme k dispozici užitkovou vodu přivedenou hadicí ze dvora technických služeb. Vodu používáme pro napájení psů a čistění kotců. V zimě se ale voda musí zastavit, aby nezamrzla. Pro udržení čistoty v kotcích používáme podestýlku z pilin, sají a dají se dobře zametat.

V současné době zavadíme do chatky elektrickou energii, která zabrání zamrzání vody dovezené v kanystrech, pomůže připravit pro psy teplé krmivo a rozmrazit vodu v miskách.

V každém z útulků máme každý den dvě služby. Během let se naši členové rozdělili na dvě skupiny, jedna se stará o kočky a jedna o psy. Všichni jsem dobrovolníci, pracujeme ve svém volném čase bez nároku na odměnu. Někdy je opravdu těžké obsadit všechny služby, protože někteří z nás pracují na směny, někteří dojíždějí, někteří nejsou úplně zdraví. Je nás málo a služeb hodně. Aktivně v útulku pracuje devět lidí, ale největší počet služeb odpracují čtyři.

opustena_zvirata2.jpgNicméně zatím se nám daří zajistit našim svěřencům důstojné životní podmínky, veterinární péči, dobré krmivo a v neposlední řadě i lásku. Mazlení má při službách také svůj čas.

Kočky i psy se u nás mají sice dobře, ale nedokážeme jim nahradit domov a jednoho soukromého páníčka, kterého by mohli milovat.

Jestli máte doma místo pro opuštěné zvíře, navštivte naše webové stránky: www.utulek-bzenec.estranky.cz a vyberte si. Přesnější informace o nabídce koček dostanete od paní Kukulišové na tel.čísle: 724174653 a ohledně psů volejte pana Bendu na číslo: 736773075.

Jestli nemůžete žádnou kočku nebo psa adoptovat, přispějte, prosím, na jejich péči v našem útulku. Na provoz útulu potřebujeme cca 10.000,- Kč měsíčně. Trvalý příkaz na jakoukoliv sumu zajistí našemu útulku pravidelný příjem a nám, členům Ligy, klidnější spaní. Číslo účtu vedeného Poštovní spořitelnou je 231381971/0300.

Dárcům předem děkujeme

za členy Liga na ochranu zvířat ČR, Místní organizace Bzenec

Radka Hájková

 ________________________________________________________________________

 

23. června 2012

Haf aneb o štěňatech, která to ještě neumí

Já to teda vedu. Sedm ráno a teprve ulehám do postele. Strážnické slavnosti se ale šidit nedají. A minulý týden Krákor, obdobně příjemné až náročné. Naši ze mě rozhodně nebudou mít radost. Spím a on si v jednu odpoledne zazvoní telefon. Mám, nemám? Zvednu ho. Mamka. Našla se štěňata, musíme pro ně. Instinktivně se oblékám, umývám a přemýšlím, jestli mám kocovinu. Na snídani není čas. Nevíme, jak jsou štěňata stará, jak dlouho nejedla a nepila, zda jsou zdravá. Spěch je tudíž na místě.

Šest světlých drobečků s ještě zalepenýma očima, spících v krabici si vyzvedneme u městských strážníků ve Veselí nad Moravou. Nějaká paní je našla ve vchodu domu, a tak je přinesla. Policista nás informuje, že ještě to ráno volal někdo z Radějova kvůli nalezeným štěňatům, ale číslo na útulek nechtěl. Vyřešil to takto, chytrák. Beru si krabici na klín a spěcháme do Hodonína na veterinu.katka_stenata1.jpg

Zkušené oko mé mamky soudí, že štěňata dehydratovaná nejsou, jsou tedy relativně mimo nebezpečí. Stáří sotva pár dní. No ale ty blechy, jsou jich stovky na každém štěněti. Nesoudíme, protože nevíme, kdo, jak a proč odebral psí mámě zrovna narozená štěňata. Mohlo se stát cokoliv. Ale vzteku a beznaději se nevyhneme. Za těch pár let, co ve Bzenci dobrovolně provozujeme psí a kočičí útulek, jsme všichni zažili spoustu příběhů plných lidské krutosti, lhostejnosti a hlouposti. Nicméně, nikdy nesmíte člověka na základě jednoho činu soudit. Každý má právo na chybu, stejně jako na nápravu.

Tak to vlastně i celé začalo tehdy, v roce 2005, kdy se k nám dostala Nelinka, zubožená, týranákatka_stenata2.jpgfenka King Charles Kavalíra. A pokračuje dál, jako bychom nic nedělali, nic nezměnili, zdá se mi. Náš útulek, jak kočičí, tak psí, součást celostátní Ligy na ochranu zvířat ČR, je malý, plný dobré vůle a věčně přeplněný. V číslech si vedeme doposud takto: přibližně 100 koček a 30 psů každý rok, celkem 700 koček a 250 psů za sedm let. Ovšem minulý rok jsme navýšili kapacitu psího útulku a počet schovanců se zvyšuje. K tomu nemáme zaměstnance, jen dobrovolníky. Velmi ochotné dobrovolníky.

I tak podáme trestní oznámení na neznámého pachatele, který štěňata vyhodil, a to nejen kvůli nákladům, které odkojení přinese. Paní veterinářka nám dává lahvičku na kojení, speciální směs pro výrobu mléka a přípravek na odblešení. Jedeme domů, mám náruč plnou kňučení a nahlas přemýšlíme, co budeme s devíti psy v domě dělat (tři psi jsou u nás na stálo, je tokatka_stenata3.jpg takové tradiční číslo, z toho dva z útulku, z toho jeden je Nela, důvod založení bzeneckého útulku).

Celé zkouškové jsem odkládala hledání brigády na prázdniny a hele, ona se naskytla sama. Akorát tahle bude neplacená a nonstop. Dovedete si představit, jakou práci dá nahradit štěňatům matku? Vždyť ona se v sedmi dnech neumí ani sama vyprazdňovat! (A neumí to ještě pár dní potom.) Po příjezdu domů odměřujeme, vážíme a začínáme krmit. Představte si pohyby housenky, přesně tak se nám zmítají na klíně. Jakmile se ale přisaje k láhvi, propne tělo a přední packy a masíruje, co to dá. Mlaská, až mám chuť dát si taky. Máme jen jednu láhev a šest štěňat. Další mlíko, další, další, ještě a víc a mezitím zabíjíme blechy. Je večer, tak snídám. Krmí Ája, díky bohu za ni. V jednu ráno si dám štěňata do postele, budík nastavím na tři nula nula a možná spím. Jenže ty dvě psí holky spát katka_stenata4.jpgsamy nechtějí, zavrtají se mi do vlasů a je klid. Za deset minut budíček a další krmení. I tak to dělám ráda, je to pud.

Lidi, už to nedělejte, netrhejte partu, myslím přírodu, do níž člověk taky patří.

Kateřina Hájková

psáno pro Respekt do rubriky Jeden den v životě