Jdi na obsah Jdi na menu
 

 
PROČ KOČKY KASTROVAT?


1. Již půlroční kočka může zabřeznout. Může mít až tři vrhy za rok, každý po 5 až 6 koťatech, tzn. že každým rokem je třeba najít až 18 nových domovů pro koťata jedné kočky.

2. Kastrace není příčinou tloustnutí koček. Pouze nadbytečné krmení vede k nezdravému tloustnutí. Vykastrované kočky neztratí schopnost chytat myši. Drží se blízko domova, tam se cítí v bezpečí. Jsou také přítulnější.

3. Nevykastrovaný kocour si značkuje své území silně páchnoucí močí. Je to vrozený pud, bude to dělat jak v domě tak i venku na zahradě. Často zmizí na celé dny někdy i týdny a vrátí se poraněný, někdy s opravdu ošklivými ranami. Většina koček, které skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři!

4. Není nutné, aby kočka měla před kastrací alespoň jeden vrh koťat. Z čistě finančního hlediska je nákladnější březí kočku a potom i koťata krmit, než zaplatit za kastraci.

5. Feline immuunodeficiency virus (FIV) a leukemie koček jsou pro kočky nebezpečné nákazy, které ohrožují jejich život. Jsou přenášeny slinami. Když se kočky perou, možnost přenosu nákazy je větší. Vykastrované kočky se tolik netoulají, nebrání svá území a neperou se s ostatními kočkami. Proto pravděpodobnost poranění a přenosu infekce slinami je minimální.

Zdroj: leták Nadace na ochranu zvířat

 

 


Kastrace a pověry:

  •  Kočka přestane chytat myši:
    NE, naopak, kocouři a kočky, kteří dříve příliš nelovili, začnou chytat myši – nemají vlastně nic jiného na práci a drží se blíže domu.

     
  • Kočka ztloustne a zleniví:
    NE, zda bude zvíře tlusté záleží pouze na množství stravy a množství pohybu, stejně jako u nekastrovaných zvířat.

     
  • Kočka se stane nevrlou:
    NE, naopak zvíře jen přestane toužit po záletech a více přilne k majiteli.